Lasă-ți copilul să facă greșeli!

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Rând”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

„Vrei să ia 10 la matematică în clasa a IV-a? Vrei să își petreacă mai mult de un minut cugetând asupra unei probleme? Vrei să fie în stare să scrie un raționament în trei pași pentru punctajul de la examen? Frustrează-l, atunci! Creează spațiu pentru nevoia lui de a încerca! Lasă-l să simtă cât de dificile sunt unele lucruri la început și cât de banale după ce exersezi!” Oana Moraru

După cum am învățat din propie experiență, metoda încercare și eroare e cel mai eficient mod de a învăța. Fratele meu are 10 ani, dar spre deosebire de colegii lui de clasă, este special (nu din cauza unei superabilități, ci din cauza unei boli). Din cauza bolii, noi, familia, l-am protejat cât mai mult posibil, până când, în clasa a II-a, am ajuns la concluzia că ajutorul nostru îl face „incompetent”. Îl ajutam chiar să se urce pe scaun, să se spele pe mâini, să se îmbrace, iar el nu făcea nimic, doar aștepta, deoarece de fiecare dată era cineva acolo să îl ajute.

Atunci am luat decizia care l-a ajutat cu adevărat: s-a terminat cu făcutul ghiozdanului de către mama, adunatul cărților de pe bancă, tot de mama, iar la scris a fost mai puțin supraveghat și indicațiile cu privire la temă au devenit mai limitate (eu sunt cea cu temele). Mai mult, afară este lăsat să se joace cât vrea, iar dacă se lovește nimeni nu mai face o tragedie. Am ajuns la nivelul în care merge singur la magazin, își gestionează banii și ia decizii despre ce haine să își cumpere.

Anul acesta școlar (clasa a IV-a), am ajuns de mai multe ori să îl iau de la școală. De cele mai multe ori intram în clasă, iar el își facea ghiozdanul. În timp ce eu îl așteptam să termine, mama unui coleg de-al lui strângea de zor obiectele de pe bancă, în timp ce copilul o privea plictisit și neimplicat, obișnuit cu rutina. Am rămas uimită de faptul că, la 10 ani, un copil a ajuns să fie nepăsător și iresponsabil. Cred că și tu cunoști cel puțin un caz de părinte care își ajută copilul la orice, dar copilul nu reușește să își înnoade singur nici șiretul la pantof, să se îmbrace sau să mănânce singur.
Mi se pare atât de trist că în marea dorință de a-l ajuta, îl strici,  îl faci dependent de tine și incapabil să ia singur o decizie cât de mică. Jessica Lahey, profesor și jurnalist la „New York Times”, e de părere că „protecția exagerată a părinților a distrus competențele, independența și potențialul academic al unei întregi generații”.

Cum poți să eviți o astfel de situație? Lasă copilul să încerce! Are nevoie să deprindă să fie el însuşi şi, pentru aceasta, are nevoie:
•    să se joace (jucați-vă împreună, dar nu îl „ajuta” să câștige, orice eșec conține o lecție)
•    să exploreze (mergi cu el în natură, lasă-l în excursii)
•    să experimenteze (lasă-l să se ude, să se murdărească, să cadă, să mănânce ce își dorește)
•    să îşi exprime liber sentimentele, gândurile, dorinţele (lasă-l să plângă, să se enerveze, ascultă-l și nu îi spune că „e rușine”)
•    să înveţe să comunice (lasă-l la magazin să ceară el ce își dorește, iar dacă sunteți în vizită la cineva lasă-l pe el să ceară apă sau la baie)
•    să fie liber
•    să se simtă degajat

Să nu uităm însă, că trebuie să îi iubim, să îi ascultăm, să îi ajutăm să crească frumos, să știe că suntem acolo pentru ei orice s-ar întâmpla, dar nu trebuie să neglijăm faptul că și ei trebuie să încerce, să dea greș, să aibă dezamăgiri, să ezite și să învețe din propriile greșeli.

Dacă ai trăit și tu o situație asemănătoare, te aștept să îmi povestești!

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_sidebar admin_label=”Bara laterală” orientation=”right” area=”et_pb_widget_area_4″ background_layout=”light” remove_border=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>