Ți-am vorbit săptămâna trecută despre jocul de Avioane. Dacă nu ai apucat să vezi articolul îl poți citi aici.
Următorul joc din categoria jocuri simple și ieftine despre care vreau să-ți vorbesc este Moară. Sau în funcție de zona din care ești, poate îl cunoști drept Țintar. Eu îmi amintesc din copilărie că-i spuneam „țânțar”.
Indiferent de felul în care vrei să-i spui este obligatoriu să-l încerci. Moară este un joc de strategie cel puțin la fel de vechi ca Imperiul Roman. Apare menționat în Visul unei nopți de vară a lui W. Shakespeare și table de joc sculptate apar în catedrale de pe teritoriul Angliei. Printre cele mai celebre se numără Canterbury, Gloucester, Norwich, Salisbury și Westminster Abbey. Mai multe despre joc poți citi aici.
Dacă despre Avioane știam cu siguranță că le va plăcea copiilor, Moară mi-a dat ceva emoții. Făceam voluntariat la o școală din Sibiu când mi-am amintit de jocul ăsta și am vrut să-l încerc. Nu erau cei mai răbdători copii și nu mă gândeam că un joc de strategie ar fi tocmai pe placul lor.
Dar realitatea este că înțelegem mult mai puțin decât ne place nouă să credem.
Un joc aparent banal și plictisitor, i-a interesat mai mult decât m-aș fi așteptat. Și pentru că nu poate fi jucat decât în doi, a trebuit să vin cu mai multe planșe de joc.
Ca și la jocul de avioane, deși poți folosi hârtie obișnuită, eu prefer hârtia mai groasă sau cartonul. Ori, dacă ai un capac de la o cutie de pantofi apropiată de dimensiunile unei coli de hârtie o poți folosi ca suport.
Pentru a vedea regulile de joc și a descărca planșa apasă aici. Am pregătit documentul mai demult. Mi-am dat seama că petrec destul de mult timp la unele proiecte, apoi uit de ele și îmi vine destul de greu să mi le reamintesc. O soluție digitală, prin urmare este cea mai bună.
Un alt joc despre care vreau să-ți povestesc este Suma 15. L-am descoperit de curând și nu am apucat să-l testez. Însă cred că merită testat, mai ales că nu este prea complicat.
Planșa de joc se așează între cei doi jucători. Cei doi trag la sorți pentru a afla cine începe. Pe rând fiecare colorează o căsuță din dreptul unui număr. După ce un număr a fost folosit, celălalt jucător nu-l mai poate folosi. Primul care reușește din trei numere să obțină suma 15 câștigă. Poți folosi și o pagină simplă de matematică sau să printezi varianta asta.
Desigur că adunatul până la 15 este mai degrabă potrivit copiilor mici, dar poți schimba și adapta regulile pentru vârsta jucătorilor. Ar putea să aibă ca regulă să înmulțească 3 numere pentru a obține un produs format din 3 cifre mai mic de 300. Fii creativ și adugă câte reguli vrei. Sau îi poți provoca pe ei să vină cu idei de reguli. Dacă încerci oricare din jocurile de aici, povestește-ne experiența ta. Sigur ne va inspira!