Jocuri de Oscar

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Rând”][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Jocuri de Oscar

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” saved_tabs=”all” custom_margin=”|100px||50px”]

Aflându-mă în laboratorul de joacă, în pline pregătiri pentru marea deschidere a magazinului, printre munții de cutii de jocuri printre care mă străduiam să răzbat am descoperit o etichetă roșie inscripționată cu un an și câteva cuvinte fără sens pentru mine, pe care fie nu am văzut-o fie am trecut-o ușor cu vederea până atunci, neavând mare însemnătate pentru mine. Ei bine, la o privire mai atentă, se dovedește că acea etichetă este la fel de importantă pentru un joc precum este un premiu Oscar pentru un film, si este doar una din dintr-o serie de premii ce celebrează și în același timp contribuie la creșterea calitătii jocurilor an de an.

Curioasă cum sunt, imediat ce am ajuns acasă am căutat să aflu mai multe despre aceste premii și îți povestesc mai jos ce am găsit.

Spiel des Jahres, sau Jocul Anului este un premiu german acordat jocurilor de tip boardgames și jocurilor de cărți ce a fost creat în 1978Art3P1, cu scopul premierii excelenței în design-ul jocurilor și promovării calității pe piața germană. Premiul este acordat de un juriu ce evaluează jocurile apărute de-a lungul a 12 luni după criterii precum: conceptul jocului (originalitate, valoarea jocului), structura regulilor (compunere, claritate, comprehensibilitate), material (cutie, table, reguli), design (funcționalitate, aspect). Jocurile luate în considerare sunt cele de tip joc în familie. În 1989 a fost creat un premiu separat pentru jocurile destinate copiilor.

Tot pe piața germană am întâlnit Deutscher Spiele Preis (German for German Game Prize) creat în 1990, premiul este acordat Art3P2jocurilor de tip boardgame complexe, supranumite Gamers game. Câștigătorii sunt determinați prin strângerea de voturi de la magazinele din industrie, reviste de specialitate, profesioniști și cluburi de joc, și sunt anunțați și premiați anual la Târgul de joc din Essen, Germania.

Dacă avem Festivalul de fim de la Cannes, Franța, avem desigur și premiul pentru jocuri de la Cannes numit As d’Or sau Art3P3Asul de aur.  Premiul a fost creat în 1988 fiind inițial acordat pe categorii jurizat de o serie de jurnaliști. Ulterior a fuzionat în 2005 cu Jeu de l`Année, formând  (Asul de aur Jocul Anului).

Mensa acordă și ea premii jocurilor sub forma Mensa Select Award pentru 5 cele mai bune jocuri înscrise la Mensa Mind Games. Art3P4Printre criteriile de selecție Mensa se regăsesc conceptul jocului ce trebuie să fie original și creativ, plin de provocări, raport bun calitate preț, ușor de înțeles și jucat și mai ales distractiv.

Spre uimire mea, lista premilor prin care este celebrată și promovată excelența în domeniul jocurilor nu se tremină aici, ci continuă cu elemente din diverse țări atât din Europa cât și din America cu manifestări de mai mică amploare, e adevărat, dar care fără îndoială relevă prezența unei comunități interesată și implicată în acest fenomen.

Mai știi despre alte premii? Povestește-ne printr-un comment mai jos!

Psih.Marciana Gligor

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_sidebar admin_label=”Bara laterală” orientation=”right” area=”et_pb_widget_area_4″ background_layout=”light” remove_border=”off”] [/et_pb_sidebar][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rând”][et_pb_column type=”4_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>