Cum să lucrezi eficient în zilele libere?!

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Rând”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text”]

georgiȚi-am vorbit săptămâna trecută despre cum îmi organizez eu, temele începute târziu. Dacă ți-ai făcut un plan și reușești să îl respecți, ești pe calea cea bună și te felicit. Este destul de greu, mai ales că încă este vacanță și depinde doar de tine organizarea timpului. Poți să vezi articolul aici.

Când ești la școală, ai 5 zile pe săptămână în care știi exact ce ai de făcut și la ce oră. Te poți abate puțin de la cursul firesc, dar nu prea mult și aștepți cu nerăbdare o zi liberă în care să poți face mai mult din ceea ce-ți dorești: fie că sunt proiecte personale, o carte pe care vrei să o citești de mult timp sau doar curățenie generală.

Apoi vine weekendul cu mari speranțe pentru a realiza tot ce nu ai avut timp în cursul săptămânii și pe nesimțite se face duminică seara și tu nu ai reușit să faci nimic. Cum se întâmplă asta? Dacă ești ca mine atunci și tu vrei să te odihnești mai mult și alegi să rămâi în pijamale, să-ți faci patul mai târziu sau deloc, să sari peste micul dejun pentru că poți mânca oricând (doar ești acasă). După 2 sau mai multe zile de stat degeaba ești mai obosit decât înainte și nici nu ai făcut nimic din ce ți-ai propus.

Iată câteva trucuri pe care le poți aplica, pentru a rămâne concentrat pe ce ai de făcut și a reuși să faci ceea ce-ți propui în zilele libere.

Începuturile sunt cele mai grele

1. Fă-ți patul! – obișnuiește-te să te trezești cam la aceeași oră în fiecare zi, chiar dacă nu trebuie să pleci nicăieri. Când eram mai mică nu făceam asta întotdeauna și pe la 11 mă gândeam că aș putea să mai dorm puțin decât să fac teme sau că aș putea să citesc stând în plapumă, dar adormeam.

Înainte de orice altceva aranjează-ți patul și schimbă-te în hainele de zi. Este un pas important pentru o zi de succes. După ce ai trecut de acest punct îți va fi mai greu să te întorci la somn și vei putea să te apuci de învățat mai repede.

În afară de faptul că odată cuvertura trasă peste așternuturi nu vei mai fi la fel de tentat să te întorci la somn, poți să fii mândru că deja ai realizat ceva important în ziua respectivă.

2. Doar 5 minute – Ți-ai făcut patul și ai renunțat la pijama, dar încă nu ai chef să te apuci de scris sau de citit. Ai putea să te joci puțin sau să te uiți puțin la desene animate. Însă fără să-ți dai seama timpul a zburat și e deja ora prânzului. Și eu pățesc asta destul de des pentru că atunci când mă gândesc că am de citit 100 de pagini sau de scris nu vreau să mai fac nimic. Îmi imaginez cât va fi de plictisitor și pur și simplu nu mă pot apuca de nimic.

Nu te gândi că ai de lucru pentru 5 ore! Propune-ți un obiectiv mic, ușor de realizat și aproape de finalul lui un altul. De exemplu: voi citi pentru 5 minute. Când cele 5 minute aproape au trecut, mai stai 5 minute. Apoi dacă ai văzut că mai ai 3 pagini și termini capitolul, gândește-te să termini tot îninte de o pauză.

Când vrei să renunți amintește-ți cele două cuvinte: 5 minute !

3. Folosește-ți imaginația! Chiar și după ce te-ai apucat de teme, mai ales de cele din fiecare zi, este destul de greu să rămâi concentrat dacă nu înțelegi la ce ți-ar putea folosi acele lucruri. Cred că întrebarea „de ce trebuie să învăț asta?” ne va urmări întotdeauna. Însă nu va rămâne fără răspuns. La facultate am folosit o mulțime din cunoștințele de la liceu și chiar din școala generală, deși credeam că nu au nicio legătură cu ce am ales să fac.

Trucul meu, pentru a învăța și lecțiile „neimportante” era să-mi imaginez cum le explic altora ceea ce tocmai citeam. Astfel, în mintea mea nu erau doar cuvinte fără înțeles, ci și spectatori interesați de ce le povestesc eu. Exact cum îți imaginezi că va fi greu sau plictisitor, îți poți imagina în schimb că va fi interesant și plăcut.

Săptămâna viitoare voi reveni cu încă 5 trucuri ca să-ți respecți programul de lucru.

Până atunci lasă un comentariu cu ce te ține pe tine ocupat atunci când ai de învățat!

P.S. Cum merge tema de vacanță? Poți să te inspiri și de aici.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_sidebar admin_label=”Bara laterală” orientation=”right” area=”et_pb_widget_area_4″ background_layout=”light” remove_border=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>