Copilul agresiv și baloanele

[et_pb_section admin_label=”section” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_row admin_label=”Rând”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

adela

 

               Citeam zilele trecute o carte despre terapia prin joc și o frază de acolo mi-a adus în minte momentele mele de furie de la grădi. Știu și acum sentimentele de frustrare și neputință trăite în relația cu colegii sau educatoarea, chiar dacă a trecut atâta timp. Eu reacționam cu plâns sau obiecte aruncate către diverse „ținte”. Am crescut și am învățat să mă controlez, de fapt doar să plâng, dar mulți colegi au continuat aceste ritualuri: vorbeau urât profilor, aruncau cu obiecte sau se băteau cu cei care îi supărau.

Îți sună cunoscut?

Din păcate, ca adult am trăit din nou această situație anul ăsta, deoarece am avut timp liber mai mult și am mers des să-l iau pe fratele meu de la școală. Acolo așteptam pe hol până suna de ieșire, și așa am văzut niște momente similare. Am văzut un copil de 10 ani ieșind din clasă, trântind ușa și înjurând învățătoarea, am auzit învățătoarea strigând în clasă încercând să potolească gălăgia (fără succes) sau copii plângându-se de colegii lor care, atunci când nu se descurcă, devin agresivi.

Situațiile acestea se repetă și acasă, iar tu ca și părinte probabil că ai experimentat situația în care copilul tău a devenit agresiv sau agitat. Probabil ai încercat deja tot felul de metode de a-l potoli, dar fără succes, sau cu succes de moment.

Emoticon_angry

Momentele de furie, frustrare sau anxietate sunt normale la copii, în aceeași măsură ca și la adulți. Marea problemă nu e faptul că el/ea are aceste momente, ci faptul că nu știu cum să le controleze sau să le facă față.

În cartea de care îți spuneam la început am găsit o metodă foarte simplă, pe care am aplicat-o cu succes și frățiorului meu: baloane de săpun. De ce?  Când copii sunt copleșiți de emoții, este necesară o tehnică imediată de reducere a reacțiilor fizice. A face baloane de săpun implică simultan mai multe simțuri ale copilului, este ieftină și poate fi aplicată aproape oriunde.

Ce trebuie să faci?

  • Cumpără o soluție comercială pentru baloane, sau combină o cantitate mică de șampon cu apă
  • Începeți prin a umple camera / spațiul cu baloane
  • Lasă copilul să le spargă, dacă dorește acest lucru
  • După câteva minute de joacă, invită copilul să facă un singur balon. Acest pas este important, deoarece este mai greu decât îți imaginezi. Atunci copilul se concentrează pe respiratia adâncă și expirarea concentrată. Încurajează-l constant, cheia este răbdarea ta, căci lui sigur îi va plăcea provocarea.
  • Cere-i copilului să pună mâna pe burtică pentru a simți cum se ridică și coboară
  • Exersează suflatul baloanelor până când copilul poate să creeze cu regularitate un balon mare
  • Cere-i să își amintească să respire ca pentru balonul mare de săpun de fiecare dată când devine furios sau agitat. Chiar dacă nu-și va aminti/nu-i va plăcea din prima să facă lucrul ăsta, cu timpul își va da seama că îl ajută.

Pe măsură ce învață să respire, învață să se și relaxeze. Poți folosi această tehnică cu copii de toate vârstele, și mai poate fi și o excelentă activitate de grup.

Spune-ne cum a mers.
Ce alte metode folosești pentru a reduce furia/agresivitatea la copil?

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_sidebar admin_label=”Bara laterală” orientation=”right” area=”et_pb_widget_area_4″ background_layout=”light” remove_border=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>