Capcana temelor de casă

Temele de casă – o corvoadă ce apare în viața fiecărui școlar și părinte de școlar. Prima pe lista de dorințe este dispariția lor sau măcar simplificarea. Implicarea părinților în realizarea temelor, mai ales în primiii ani de școală este foarte importantă și își pune amprenta asupra progresului școlar ulterior. Este însă foarte ușor să cazi în capcana temelor de casă. Și să ajungi să-ți petreci mai mult timp cu ele decât ai făcut-o atunci când erai tu în școală.

Cum ajungi în capcană? Sunt câteva greșeli pe care le repeți fără să vrei din dorința de a-l ajuta.

Supreveghere continuă de la scosul caietelor din ghiozdan și organizarea biroului, până la ultima literă scrisă ești lângă el. Fie că îți muți toate activitățile în camera lui sau îl iei lângă tine, te asiguri că nu-i lipsește nimic și că îl ajuți la nevoie. Ți-e și foarte drag să-l privești cum a crescut și nu vrei să pierzi nicio clipă.

Îți amintești când dădeai lucrare și profesorul se așeza chiar lângă banca ta? Cum aveai o idee genială care dispărea! Gândește-te acum, chiar trebuie să îl privești cum scrie fiecare cuvânt?

Verificarea temei tocmai a spus că a terminat și vrei să-l verifici. Iei fiecare exercițiu, calculezi din nou și îi spui rezultatele corecte. Și la română are câteva greșeli sau poate compunerea nu e destul de interesantă, așa că o completezi.

Greșelile sunt importante și pentru copil, dar și pentru profesor. Atunci când toți copiii merg la școală cu tema făcută corect înseamnă că au înțeles conceptul și că pot trece mai departe. Nu uita că fiecare lecție începe cu verificarea temei și sunt date explicații suplimentare dacă au apărut rezultate diferite la exerciții.

Mai important decât rezultatul este efortul depus.

Ajutorul la teme – nu știe ce să scrie în compunere, nu știe să rezolve exercițiile, nu a înțeles lecția de la geografie și lista e nesfârșită. Dar tu știi, deci îl vei ajuta. Oricât ar fi greu să nu-i sari în ajutor, fă un pas înapoi. Chiar dacă se grăbește să rezolve tema, pune-l să se mai gândească o dată la ce are de făcut înainte de a-i oferi indicii. Cu cât îl ajuți mai des și mai repede, cu atât va încerca mai puțin să se gândească singur.

E mai ușor să te întrebe pe tine, decât să mai citească încă o dată sau să caute exemplele din caietul de clasă. Este important să învețe să se descurce singur și să analizeze mai mult o problemă înainte de a renunța la ea pentru a te pune pe tine să găsești soluția.

Ultimele articole

Înscrie-te pentru a primi cele mai inspirate materiale despre învățare

P.S. Temele de casă sunt pentru copii, nu pentru părinți. Tu câte ore îți petreci în fiecare zi la teme??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>