5 trucuri ca să-ți respecți programul de lucru

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Rând”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text”]

georgiAm revenit cu cele 5 trucuri pe care le poți aplica pentru a reuși să te concentrezi mai bine asupra programului de lucru. Eu le-am folosit în diferite momente când eram la școală și am rămas cu obiceiurile.

1. Ascultă muzică! De fiecare dată când rămâneam fără idei pentru o compunere sau mă blocam la matematică, ascultam muzică. Alegeam 2 sau 3 melodii mai vesele, mă ridicam de la birou și începeam să mă plimb prin cameră lăsându-mi gândurile să hoinărească. Îmi veneau apoi pe neașteptate ideile salvatoare.

Poți face asta și dimineața dacă ai probleme cu trezitul. Vei avea apoi energie pentru toată ziua și ceva la care să te gândești când simți că lovește plictiseala.

2. Elimină distragerile! Când spunem distrageri ne gândim mai ales la rețele de socializare. Probabil te gândești că pentru mine a fost ușor să mă concentrez pe teme pentru că încă nu aveam internet. Adevărul este că timpul poate fi pierdut și altfel. După ce îmi deschideam caietele priveam în gol la perete și îmi imaginam aventuri ale eroilor despre care citeam. În jumătate din timpul pentru lucru visam cu ochii deschiși spunându-mi că mă opresc imediat.

Ca să-ți fie mai ușor oprește notificările, dar cred că cel mai bine ar fi să-ți duci telefonul sau tableta în altă cameră. După ce te apuci de scris o să uiți de ele. Iar dacă ai nevoie de informații de pe internet pentru a termina o temă sau vrei brusc să afli cât de mult plouă în Ploiești, notează întrebările și caută abia după ce ți-ai terminat celelalte teme. În felul ăsta nu o să fii prins în toate sugestiile de lucuri care te-ar putea interesa.

3. Verifică-te cu un prieten! – asta nu înseamnă să înveți cu un prieten. Dacă te apuci de învățat cu altcineva este posibil să stai mai mult la povești. Să spunem că ai 10 zile pentru a citi o carte și știi că ești tentat să te apuci târziu de citit. Vorbește cu un coleg (îți va fi destul de ușor să găsești pe cineva care este în aceeași situație) și creați un plan. Dacă aveți 100 de pagini, atunci ar trebui să citiți câte 10 în fiecare zi. Stabiliți că peste 3 zile vă întâlniți să vorbiți despre primele 30 și tot așa. În felul asta nu te vei mai apuca la fel de târziu de citit.

De ce nu îmi place să învăț cu altcineva și nici nu cred că este productiv? Pentru că fiecare avem ritmul și stilul nostru de a învăța, mai ales când avem de parcurs un material nou. Cred că fiecare ar trebui mai întâi să studieze pe cont propriu și apoi să te verifici cu un coleg și să lămurești eventualele întrebări.

4. Recompensa! „Ca să nu mai rămâie repetent și anul acesta, mam’ mare, mamițica și tanti Mița au promis tânărului Goe să-l ducă-n București de 10 mai.” (I.L.Caragiale)

Poate îți vine greu să te apuci de lucru când sunt teme care nu îți plac. Dar este mai ușor dacă ai ceva plăcut la care să te gândești. De exemplu să zicem că că ți-ai propus să citești timp de o oră în fiecare zi pentru o săptămână, ca să termini la timp. Înainte de a începe stabilește ce cadou meriți (să te joci 2 ore pe computer, să mănânci o înghețată etc.), iar la sfârșitul săptămânii, dacă ai reușit ce ți-ai propus primești recompensa.

5. Formula magică! Asemănătoare regulii „doar 5”, formula magică te ajută să-ți îndeplinești obiectivele. Poate fi orice: un citat care te-a impresionat sau ceva ce a zis un prieten. Un exemplu este un citat din Seneca care pe mine m-a motivat de multe ori să mă apuc de învățat:„Nu există vânt prielnic pentru marinarul care nu ştie spre ce port se îndreaptă.”

Spune-mi printr-un comentariu care ți se pare că ți se potrivește cel mai mult!
P.S. Voi reveni cu idei de activități pentru pauza dintre două sesiuni de învățat.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_sidebar admin_label=”Bara laterală” orientation=”right” area=”et_pb_widget_area_4″ background_layout=”light” remove_border=”off”]

[/et_pb_sidebar][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>